Karniyol Ekotipi Ana Arı

Başlıklar

Karniyol ekotipi Ana Arı

Karniyol Ekotipi Ana Arı ; Zar kanatlılar olarak adlandırılan içerisinde enden ve boydan damar topluluğu bulunduran saydam şekilde iki çift zar kanatlara sahip grubun, apoidea ailesini oluşturan böcek türlerinin tamamına verilen isme Arı denmektedir.

Baş, karın ve göğüs olarak 3 kısımdan oluşan arıların vücut yapısı oldukça yumuşak ve yoğun tüy içerir. Farklı türlerinden dolayı tüy renkleri değişiklik göstermektedir.

Arılar son derece zeki, çalışkan ve üretken hayvanlardandır. Özellikle karniyol ekotipi ana arı bir bitkinin verimli olup olmadığını planlayıp değerlendirme yaparak kendisi için en uygun bitkiyi seçebilme yeteneğine sahiptir.

Ürettiği bal, propolis, balmumu, polen ve arı sütü zengin besin deposu kaynakları ve aynı zamanda tıp alanında hastalıklara çözüm olarak yaygın kullanılan ürünlerdir. Hal böyle olunca dünyada ve ülkemizde arıcılık adı altında bal üretimi bugün tarımsal faaliyetler arasında hatırı sayılır bir ticaret kanalı olarak yerini almıştır.

Az bir sermaye ve çiçeklerin yoğun olduğu küçük bir bahçe ile arı yetiştiriciliği yapmak bir o kadar kolaylaşmıştır. Arı doğaya bağımlı bir hayvandır, doğadaki bitkiler kaynağını oluşturur. Bu açıdan çiçek gibi çeşitli bitkilerin bol olduğu yerler arılar için ideal alanlardır.

Karniyol Ana arı

Arı yetiştiriciliği profesyonel anlamda da ülkemizde yer edinmiştir. Arı yetiştiricilerinin bir platformda bilgilendirilmesi, arıcıların desteklenmesi ve sektörün bilimsel kaynaklarla ortak projeler yürütmesi amacıyla 2003 yılında TAB (Türkiye Arıcılar Birliği) kurulmuştur.

Bu sivil toplum kuruluşu ile arıcılar, Tarım Bakanlığı arıcılık kayıt sistemi oluşturmuş, üreticilerin kayıt altına alınması hedeflenmiştir.

Dünyada birçok arı türü bulunmakla birlikte bu arılar yaşadığı coğrafya, bölge ve ülke özelliklerine farklı isimler almıştır.

Türlerin bolluğu arıların bal verme, gelişimi ve dış görüntülerinde değişiklik olarak yansımış, verimlilik ve yetiştirme açısından birkaç arı türü ön plana çıkmıştır. Bazı arılar, bir bölgede yaşayamazken bazıları her bölgeye uyumlu şekilde yaşamaktadır.

Bulunduğu yere uyum sağlaması ve melezleştiğinde sağlıklı arılar veren arı türünden biri olan karniyol arı, dünyada carniola olarak bilinmektedir.

Karniyol Ana Arı ve Dış Görünüşleri

Yaşam koşullarının esnekliği, bakımının kolay ve her ortamda dayanıklı olması nedeniyle arıcılık sektöründe en çok tercih edilen arı türünden biri olan karniyol ana arı ırkının ana vatanı Slovenya olmakla birlikte ayrıca Hırvatistan, Bosna Hersek, Avusturya ve Sırbistan’da da yaygın olarak bulunur. Sakin ve saldırgan olmayan bir yapıya sahip olan bu arı türü kısa ve ince kıllarla kaplıdır, vücut yapısı olarak ince ve uzun dil yapısı (6,4-6,8 mm uzunluğu arasında değişir) ile diğer arılardan ayırt edilir. Karın kısmında renkli parlak kıllar bulunur. Genellikle koyu renklidirler, işçi arılarda gri ve siyah renk, ana arılarda gri ve kahverengi renkleri hakimdir.

Karniyol Ana Arı ve Davranış Özellikleri

Arıların insanları sokma özelliği arıcılık işi yapanların en büyük zorluklarından biridir. Ağrısı ve bu ağrının uzun zaman sürmesi can sıkıcı konulardan biridir. Buna rağmen bazı arılar vardır ki uysallığı ve sakin yapısı ile yetiştirilmede kolaylık sağlar. Karniyol ana arı tam da bu özelliğe sahip bir arı türüdür. Karniyol arı tipi kış şartlarına gayet iyi uyum sağlayarak kış ayına az bir popülasyonla girip daha az besine ihtiyaç duyar. İlkbahara doğru ise üreme hızını artırır, yirmi bin civarı bir arı kolonisinden seksen bin koloniye kadar arı sayısında artış gözlenmektedir.

Karniyol Ana Arı Beslenmesi, Yaşama Koşulu ve Üretme Özelliği

Karniyol ana arı ırkının kış ayında oldukça ekonomik tüketim miktarı 5 ila 9 kg bal ile mümkünken, bu özelliği ile rakibi konumunda olan İtalyan arısı bile 16 ila 22 kg bal tüketmektedir. Kış ayında -5C ile +5C arasındaki ortam sıcaklığında yaşama koşulu sağlanmaktadır. Çok çalışkan özelliği ile arıcılık dilinde yağmacılık tabirine oldukça uzak bir yapısı vardır. Buna rağmen yavru üretme eğilimi ve isteği konusunda yetiştiricilerine yüksek derecede memnuniyet yaşatır. Yeterli polen olması halinde uzun süre yavru büyütebilir. Karniyol ana arı bir dönemde 1500-2000 civarı yumurta üretimi sağlamaktadır.  Karniyol ana arı propolis toplama özelliği zayıf olduğundan çok az propolis kullanır. Yavru hastalıklarına karşı dirençlidirler.

Arı ırkları arasında bal verimi ile kıyaslandığında Karniyol ana arı, Kafkas melezi arı ırklarının yer aldığı diğer grupların bal verimi ortalaması açısından diğer ırk arılara göre fazla ve ortalamanın üstünde bir kalitede bal ürettiği araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır.

Karniyol Ana Arı ve Kışlatma

Kış aylarında arıların dönemi sağlıklı şekilde geçirebilmesi arıcının en çok istediği durumdur. Kışlatma arıların kış ayını geçirdiği dönem olarak adlandırılır. Kışın arılar, kovanın içindeki çerçevenin orta yerinde kümeler halinde adeta bir salkımı andıran bir görüntüyle toplaşır.

Bu durum kış salkımı olarak bilinir ve kış salkımı +14C nin altına düşen sıcaklıkla başlar, sıcaklık düştükçe salkım kalabalıklaşır. Havalar soğudukça arılar birbirilerine yaklaşır ve kalabalıklaşmadan ortam ısısı artar. Arıların kendilerini koruma mekanizması da diyebileceğimiz bu durum arılar açısından kışı etkin geçirmek adına oldukça önemlidir.

Zira kışı iyi geçiren arı baharda verimli ve kaliteli yavru atma eğiliminde olur.

Karniyol Ekotipi Ana Arı

Kışı kötü geçiren arılar, ilkbahara sağlıksız şekilde girdikleri için kendilerini toparlayamaz ve ölürler. Karniyol ana arı kış mevsiminde etkin rolü üstlenir. Kış salkımı şeklinde toplanan arıların tam orta yerinde karniyol ana arı bulunur. Hava sıcaklığı çok düşse de salkımın etrafı 29C sıcaklığındadır.

Bu durum arıların sıcak bir kış geçirmesi için harika bir ortam sıcaklığının oluştuğu anlamına gelir. Arılar bu sıcaklıkta salkım içindeki balı tüketir ve kas hareketleri yaparak ısı oluştururlar. Bu sıcaklığın etkisi ile karniyol ana arı ocak ayında yumurtlama dönemine girer ve yumurta vermeye başlar.

Karniyol Ana Arı ve Arıcılık Faaliyeti Değerlendirmesi

Arıcılık, doğaya bağımlı halde yaşayan arılarla, daha az işgücü gerektiren, toprağa bağımlılık şartı aratmayan, az bir sermaye ve yatırımla kurulum sağlanabilen, kısa sürede ürün elde edilmesi ve kâr marjı açısından tarımcılık alanında özellikle son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmış bir ticari faaliyet haline gelmiştir.

Ülkemizde iklim ve mevsimsel koşullar nedeniyle arıcılık faaliyetleri birkaç ırkla çalışılarak yürütülmektedir. Özellikle rakım yüksekliği ve hava şartlarının zorlu olması nedeniyle arıcılık işi yapan çiftçiler seçimlerini karniyol ana arı yetiştirmekten yana kullanmaktadırlar.

Karniyol Ekotipi Ana Arı

Bir arıcının başarılı olması genç, sağlık yönünden dirayetli ve kuvvetli olan ana arılar ile çalışmasıyla mümkündür. Zira gelecek nesle aktarılacak genetik faktörlerden dolayı arının kaliteli olması çok önemlidir. Daha açık bir ifadeyle ana arının kendisi gibi kaliteli yavrular dünyaya getirmesi arıcının karlılığı artıracak ve işinde başarılı olmasını sağlayacaktır.

Karniyol ana arı bu noktada başka kaliteli arılar ile melezleştiğinde kuvvetli, sağlıklı ve verimli arılar verebilen, yetiştiricisini kışın ekonomik tutan, her koşula kolayca adapte olabilen (bu yüzden ağır kış koşullarında bile yaşayabilen) özellikle yüksek rakımlı bölgelerde rahatça yetiştirilecek arı türüdür.

Ayrıca yöreye özgü eko tipler oluşturmak için ideal bir ana arı türüdür. Melezleme ile türeyen verimli arılar üretilebilir.

Karniyol Ana Arı Nereden Bulabilirim?

Karniyol ana arı ırkının kökeni Slovenya olmasına rağmen, Almanya’da üretimi yapılmaktadır. Ülkemize Almanya’dan gelmektedir. Firmamız bu eşsiz, en çok tercih edilen arı türünden olan karniyol ana arı satışını yapmaktadır. Karniyol ana arı ırkının damızlığından üretilen melez ana arıları bulabilirsiniz. Bu ürünleri f1 ana arı denilmektedir. Kaliteli, sağlıklı ve verimli yavru atımı sağlamak için firmamızdan karniyol ana arı siparişi verebilirsiniz.

Görüşmeyi Başlat
Nasıl Yardımcı Olabilirim size ?
Merhaba Hoşgeldiniz
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?